Infiltratie regenwater

Een gehydrateerde tuin is de natuurlijke buffer voor in de tuin

Infiltratie van regenwater in uw tuin

Water dat uit de hemel op een dak, een terras of op de straat valt, wordt over het algemeen direct naar het riool geleid. En daar is ook een goede reden voor: door het regenwater snel af te voeren, veroorzaakt het geen overlast en ontstaan er geen plassen of lekken. 

Het snel afvoeren van regenwater heeft echter ook een nadeel: het water komt niet in de grond terecht. Zeker als u last heeft van droogte in uw tuin is dat eigenlijk zonde. Infiltratie van regenwater in uw tuin is een manier om dat tegen te gaan, en het water dat op uw huis en terras valt in de bodem te brengen. Omdat er in Nederland de laatste jaren veel sprake is van droogte, zijn er gemeenten die het aanleggen van installaties voor regenwaterinfiltratie bevorderen.

Infiltratie regenwater
Infiltratie regenwater
  • Duurzaam en verantwoord;
  • Maak gebruik van natuurlijk regenwater;
  • Minder noodzaak om water te geven bij droogte;
  • Minder belasting van het riool.

De voordelen van regenwaterinfiltratie

Alle planten en bomen in de tuin hebben voldoende water nodig. Normaal gesproken halen ze dat uit het grondwater. Maar als het regenwater te snel wegstroomt, kan er droogte ontstaan. Dat los je op met infiltratie van regenwater! 

Door het regenwater op te vangen, kan het grondwaterpeil worden aangevuld op het moment waarop dat nodig is. Een infiltratiesytsteem is een hele mooie oplossing. Door een natuurlijke buffer te vormen in de tuin, wordt droogte voorkomen en wordt het grondwater aangevuld op het moment dat dat nodig is. 

Tuinontwerp

Laat u verrassen door onze tuinontwerper, hij maakt voor u een tuinontwerp op maat.

Tuinaanleg

Van complete tuinaanleg van uw droomtuin tot het realiseren van alle tuinonderdelen.

Tuinonderhoud

Tuinonderhoud op afspraak of middels een abonnement voor het tuinonderhoud.

Tuin renovatie

We zorgen ervoor dat uw tuin weer aansluit bij uw tuinwensen

Hovenierswerk op maat

Wij geven persoonlijk tuinadvies aan huis en beantwoorden uw (tuin)vragen.

Dagelijks telefonisch en per mail bereikbaar van 8:00-17:00.
Altijd binnen 2 werkdagen reactie.

Regenwater infiltreren: wat houdt het precies in?

‘Infiltratie’ van regenwater is een term uit de waterhuishouding. Het betekent dat het regenwater dat op harde oppervlaktes valt, toch in de bodem gebracht komt – en niet in de riolering. Het voordeel daarvan is vooral dat er minder verdroging in de grond optreedt. Het water dat anders via de dakgoot en regenpijpen wordt afgevoerd, wordt nu gebruikt om het waterpeil van het grondwater te verhogen.

Infiltratie regenwater

Het infiltreren van regenwater gebeurt met een speciaal infiltratiesysteem. Nadat het regenwater wordt opgevangen door de (dak)goot, wordt het via regenwaterbuizen naar beneden geleid. Hier wordt het opgeslagen in een ondergrondse ton: een zogenaamde ‘infiltratiekrat’ of ‘infiltratietunnel’. Het regenwater wordt zo een natuurlijke aanvulling van het grondwater: er ontstaat een buffer van waaruit het water alsnog in de bodem kan worden gebracht.

Infiltratie van regenwater kan niet altijd, en niet overal. De bodem moet voldoende doorlatend zijn om dit toe te laten. Het systeem werkt dus beter in zandgrond dan in klei of leem. Ook het grondwaterpeil is bepalend. Dat moet niet te hoog staan, want het moet niet aan de onderkant van het infiltratiekrat raken.

Infiltratie regenwater

Een infiltratievoorziening aanleggen

Het aanleggen van een infiltratiesysteem is een flinke klus. De infiltratiekratten moeten worden ingegraven op de juiste diepte, en de buizen moeten op de juiste manier worden geïnstalleerd, zodat het regenwater kan worden opgevangen.

Dat is dus een klus voor een professional. Met de juiste machines en mankracht kan een infiltratiesysteem snel en goed worden aangelegd. Vanaf dat moment heeft de tuin er direct baat bij! 

Wist je dat…? 

  • Door klimaatverandering is infiltratie van regenwater extra belangrijk! Er is meer droogte en regenbuien zijn meer extreem. Een infiltratiesysteem houdt het grondwaterpeil op de juiste hoogte.
  • Steeds meer gemeenten in Nederland willen bevorderen dat particulieren regenwaterinfiltratie aan laten leggen. Daarvoor worden subsidieregelingen in het leven geroepen. Met behulp van deze natuurlijke buffers kan het waterpeil op het eigen terrein worden aangevuld op het moment dat dat nodig is. De planten en bomen in uw tuin zijn daar zeker bij gebaat!

Een infiltratiesysteem in uw tuin?

Hovenier Stevaro weet hoe persoonlijk een tuin is en vindt een goede klik met de klant belangrijk. Wij horen graag wat u zoekt en streven naar het realiseren van uw ideale tuin. Op basis van uw tuinwensen maakt onze ervaren tuinontwerper uw droomtuin op maat en onze hoveniers realiseren op basis daarvan uw droomtuin. Niet voor niets zijn wij de best beoordeelde hovenier in Amsterdam en omstreken! Ook bij onderhoud van het systeem helpen wij u graag.

Er zijn verschillende methodes of voor regenwaterinfiltratie te zorgen. Welke methode u ook kiest, belangrijk is steeds te zorgen voor voldoende bergingsruimte voor hemelwater. Wij werken graag met Aco afwateringssystemen.

Gecertificeerde hovenier

Bij hoveniersbedrijf Stevaro hebben we als doel om al onze klanten tevreden te stellen. Wij snappen waar u naartoe wilt. Wat kunt u van ons verwachten bij het onderhouden van een tuin?

  • Professioneel tuinonderhoud;
  • Creatief met u meedenken;
  • Een heldere offerte;
  • Snelle en nette uitvoering van het onderhoud;
  • Uitstekende service, ook na oplevering.

Wij gaan voor langdurig tuinplezier voor onze opdrachtgevers. Hiervoor doen wij elke dag ons uiterste best. Met trots dragen we dan ook het keurmerk TuinKeur.

Hovenierswerk door stevaro

Wilt u graag advies op maat? Wij maken graag een afspraak om naar uw tuin te komen kijken. 

U kunt ons elke werkdag tussen 08:00 en 17:00 uur bereiken voor een afspraak in Blaricum of omgeving. Mailen kan natuurlijk ook! U krijgt dan binnen 2 werkdagen een reactie.

afspraak maken