japanse tuin

Japanse tuin

De echte Japanse tuinen hebben veelal een bepaalde achtergrond of symboliek in het ontwerp en er zijn bepaalde thema’s in het ontwerp verwerkt. De goede tuinontwerpers of tuinarchitecten van Japanse tuinen hebben een jarenlange studie en/of ervaring op dit gebied en weten wat wel of niet kan of past. Voor de gemiddelde Nederlandse tuinbezitter en/of tuinontwerper/tuinarchitect is dat niet gauw weggelegd.
Wat we wel kunnen doen is ons te laten inspireren door de ontwerpprincipes van Japanse tuinen, zonder bekend te zijn of te willen zijn met de achterliggende symboliek. Wat ons inspireert is de rust en spanning die een Japanse tuin uitstraalt. Enkele hoofdthema’s voor een Japanse tuin zijn:

Rust

Een Japanse tuin straalt een zeker rust uit, die in drukke tijden weldadig kan zijn. In het tuinontwerp wordt veel groenblijvende beplanting gebruikt. Voor diegenen die dat toch te weinig kleur vinden kunnen Japanse Rhododendrons worden toegepast. Enig nadeel van deze plantsoort is dat ze vooral in het voorjaar bloeien.  Houd de beplanting rustig. Niet al teveel bloeiende planten en zeker geen bollen. In de Japanse tuin zijn het meer de kleine tintverschillen, verschillende tinten groen, die het geheel zo rustig en mede daardoor zo aantrekkelijk maken. Natuurlijk mogen er best bloeiende struiken of bloemen staan maar niet al teveel bont of verschillend gekleurde bloemen.

Evenwicht

In de Japanse tuinen wordt in het tuinontwerp veel met evenwicht gewerkt, niet in de betekenis van directe symmetrie maar meer als een soort ‘hefboomsymmetrie’, d.w.z. een grote massa aan de ene kant noodzaakt een grote lege ruimte met bijv. een paar kleine stenen aan de andere kant waardoor toch weer een evenwicht ontstaat. Perfectie in het tuinontwerp ontstaat juist door bijna perfectie. Iets dat mooi recht loopt wordt onderbroken door een struik of tak die de rechte lijn onderbreekt. Men kan in het tuinontwerp wel werken met bijv. driehoeken maar die kunnen dan weer niet strak gelijkzijdig zijn.

Diepte

Probeer met het tuinontwerp diepte te creëren in de tuin. Een, niet te dichte en zware, struik of boom kan best op de voorgrond geplaatst worden en andere struiken in de achtergrond. Daartussen kan bijvoorbeeld een klein heuveltje gemaakt worden maar doe dit nooit precies in het midden. Horizontale lijnen die van de toeschouwer aflopen, lopen dus in de kijkrichting, geven diepte en kunnen mooi gecombineerd worden met verticale lijnen zoals een verticaal bamboehek. Horizontale lijnen die dwars op de kijkrichting staan sluiten af.

Verrassingen en wandelpaden

Wandelpaden van bijvoorbeeld stapstenen nodigen uit om te wandelen. Zorg er voor dat in het tuinontwerp de apden in bochten lopen en zodanig dat men niet kan zien wat er na de bocht staat, door een struik bijvoorbeeld. Hierdoor ontstaat een verrassingseffect, dat heel bewust wordt toegepast (miegakure). Na de bocht kan fraaie beplanting gezet worden of een bijzondere boom of juist een mooie (kleine) open ruimte, begroeid met mos.

Ornamenten

Hier en daar kan een Japanse lantaarn gezet worden maar zeker niet teveel. Houd het rustig. Een aardige regel is om niet meer dan één lantaarn tegelijk te kunnen zien. Veelal staan de lantaarns in een stukje ruimte begroeid met mos. De lantaarn bij voorkeur met mos begroeid. Dit kan gestimuleerd worden door er yoghurt op te smeren zodat het zuur en vochtig wordt. Omdat in Nederland mos vaak slecht groeit moeten we vaak onze toevlucht nemen tot korte bodembedekkers, maar dit gaat ook prima.

Water en stenen

Water, stenen en grind passen perfect in de Japanse tuin. In een veldje van fijn grind kunnen grote stenen staan of liggen. Houdt de stand van de stenen natuurlijk. Grotere stenen kunnen in kleine groepje worden neergelegd maar wel in een oneven aantal. Eén fraaie grote steen gaat ook prima, maar ook deze mag dan niet precies in het midden van het veldje liggen.
Water hoort ook in een dergelijke tuin. Ontwerp het als vijver of als stromend beekje met een klein watervalletje. Het watergeruis is iets waar men heerlijk bij kan zitten mediteren. Probeer het beekje zo te plannen dat het niet in één keer te overzien is. Ook hier dus weer met bochten werken.

Wilt u meer lezen over de principes van Japanse tuinen en Japanse tuinen in Nederland, klik hier

Tuinontwerp en tuinaanleg van uw Japanse tuin?

Wilt u ook een tuin geïnspireerd op de Japanse Tuinkunst? Onze tuin- en landschapsontwerper gaat graag het gesprek met u daarover aan. De hoveniers van Stevaro uit Hilversum zorgen voor een vakkundige uitvoering.

Maak een afspraak. Wij komen graag bij u langs

Hoveniersbedrijf Stevaro is werkzaam vanuit Hilversum in Het Gooi en daarbuiten, zoals Almere, Amsterdam Zuidoost en Amersfoort. Naast de plaatsen van Het Gooi (Naarden, Huizen, Bussum, Blaricum, Laren en Hilversum) is ons hoveniersbedrijf ook werkzaam in Loenen aan de Vecht, Baarn, Zeist, Soest en Vinkeveen voor tuinaanleg, tuinonderhoud en tuinontwerp.

Bel 035-628 70 29 of mail ons, of vul hier uw gegevens in op ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op.

afspraak maken